سلسه حلقات حكايه طالب "الجزء الرابع" -علومنجى دوت كوم- - كيمياء المعرفة

اخر الأخبار

اعلان

اعلان

8/12/2016

سلسه حلقات حكايه طالب "الجزء الرابع" -علومنجى دوت كوم-

 studant-story
الموضوع ده مهم جدا لكل طالب وخريج لانه بيحكى عن قصه حياه طالب حقيقيه لكن المره دى الموضوع عن شاب بعد ما اتعين فى شركه تنقيه المياه فقرر يشارك معانا ايه هو نظام الشغل والهدف من الحكايات دى اولا الافاده يعنى هتفهم انت ممكن تمر بايه وازاى تتغلب عليه وثانيا تفادى أخطاء الغير وثالثا خبرات مش بتيجى فى يومين لا دى خبره سنين زى ما بيقولوا ... اتمنى تستفيدوا وتفيدوا الغير بالسلسله دى تحت مسمى "فيد واستفيد".

لمشاهده باقى اجزاء سلسله حكايه طالب من خلال الروابط التاليه:
الجزء الاول     ، الجزء الثانى   
الجزء الثالث    ، الجزء الرابع   
الجزء الخامس  ،  الجزء السادس


# ‏نصيحة لكل الخريجين الجدد والطلاب (حكايه طالب)
وده كلام الطالب ده :

كلامى هيكون عن علم تنقية المياه :

مبدئيا لازم نعرف أن في أنواع للمياه (مياه جوفيه ومياه سطحية ومياه بحر ومياه آبار ولكلا منهما طريقها).
المياه الجوفية والسطحيه تجري عليهم عمليه المعالجة water treatment.
المياه البحر والآبار تجري عليهم عمليه التحليه reverse osmosis وذلك لأن نسبه الأملاح عاليه جدا وكلامنا النهارده على الطريقه دى .

ركزوا معايا كده لانه مهم جدا عشان تفهم علم تحلية المياه (أنهار،آبار،بحار) عن طريق نظرية التناضح العكسي او الاسموزية العكسية  reverse Osmosis (RO)  لازم تعرف يعني ايه التناضح الاول (الاسموزية).
‫#‏الاسموزية:- خاصية انتقال الماء تلقائيا من الوسط الاقل ملوحة الى الوسط الاعلى ملوحة وحط لنفسك مثال ع كده.
‫#‏الاسموزية_العكسية RO :- عملية إجبار الماء على التحرك عكس الاتجاه الطبيعي اي من الوسط المالح (المياه الخام) الى الوسط الاقل ملوحة (المياه المحلاة) عن طريق التأثير بقوة تفوق قوة الضغط الاسموزي وفي عكس اتجاهه.
يعني ايه... المياه ليها ضغط اسموزي وليكن 3 بار عشان التناضح العكسي يتم ع اغشية التناضح العكسي لابد من زيادة الضغط اللي داخل ع الاغشية بضغط اكبر من الضغط الاسموزي العادي للماء اي اكبر من 3 .
طيب قبل م ادخل ع طرق المعالجة لازم نعرف حاجة مهمة جداً :
يقاس تركيز الاملاح للمياه بمقدار الأملاح المذابة الكلية (Total Dissolved Salts TDS ) ووحدتها الجزء في المليون ppm وهي تكافئ mg/L .
#‏ طرق_معالجة_الماء:
1/ المعالجة الأولية Pre-Treatment.
2/ مجمع الأغشية Membrane Assembly.
3/ المعالجة النهائية Post- Treatment .

أولا المعالجة الأولية:-
1- هي مجموعة اجراءات نضطر لتنفيذها على مياه التغذية( الخام) Feed water لتحسين خواصها.
(بمعني اسهل عشان نمهدها عشان تدخل على الاغشية RO عشان الاغشية متبظش وهنوضح ده دلوقتي ).
انا هشرح اللي عندي في المصنع :
1/ حقن الكلور :- انا بحقن كلور ابتدائي لماذا؟
اهم حاجة عشان يقتل البكتريا الموجودة في الميه حيث انه يؤكسدها وكمان حاجة الكلور ده بياكسد الحديد والمنجنيز اللي موجود ف الميه عشان ميبوظوش الاغشية .
طب لو مضفتش كلور ف الاول ايه اللي هيحصل؟
اغشية ال (RO) هتشيل البكتريا والحديد والمنجنيز ولكنهم ممكن يقصروا عمر الاغشية ويسدوها لذلك لابد من اضافة الكلور.

واحنا ماشين ع الكورنيش مع بعض والكلور معانا عمال يموت البكتريا ورايحين في طريقنا ع الاغشية لقينا في وشنا فلتر ضخم كده اسمه
‫#‏الفلتر_الرملي sand filter : عبارة عن طبقات من الحصى الكبيرة والمتوسطة والصغيرة والرمل الناعم والحاجات دي جواه ف طبقات و‏وظيفته ازالة الطمي والطين والسيلكا الناعمة الغروية وأكاسيد المعادن والفضلات العضوية .

طب عديناه لقينا بعده ع طول فلتر كربوني يحتوي ع الكربون النشط Activated Carbon)) واخدناه في العضوية انه يقوم بامتزاز الغازات على سطحه صح هو بيعمل كده بيشيل الغازات والطعم الغريب واهم شئ بيشيل الكلور الزائد قبل الوصول الي الـ RO عشان الكلور لو دخل عليه هيدمره لذلك لابد من ازالة الكلور المتبقي بعد اكسدة البكتريا .

عدينا الفلتر ده لقينا تانك صغير كده بيضخ في الماسورة اللي ماشية بيضخ فيها مادة مزيل الكلور (صوديوم ميتا باي سالفيت) وبضخها زيادة اطمئنان عشان مفيش ذرة كلور خبيثة تعدي وبعد كده عندي فلاتر قطنية 5 مايكرون بتشيل اي ذرات رمال عدت او اي حاجة قبل ال RO  
أهم حاجة بقا في المعالجة الاولية اضافة حاجتين :
‫1- مانع ترسيب من اسمه باختصار بيمنع ترسب الاملاح ع الاغشية
وبعده ع طول بضيف
‫2- ‏حمض_كبريتيك وده بضيفه لان المانع يشتغل في رانج بي اتش معين .

وفجاة واحنا ماشيين لقينا مجمع الاغشيه.
ثانيا مجمع الاغشية :-
 بيبقى قبل اغشية ال RO فيه مضخة ضغط عالي High Pressure pump ودي بقا بترفع الضغط الداخل على الاغشية عشان تتم عملية التناضح العكسي.

بعد كده الاغشية ايه اللي بيحصل فيها :
الماء المالح بيدخل وهي مكونة من طبقات مسامية صغيرة جدا جدا وهي شبه نفاذة تسمح بمرور الماء فقط دون الاملاح .
الماء بيدخل ع الاغشية ملوحته وليكن 10000 ppm او 350 زي ما عندي ماء ابار وبعد الاغشية الماء المنتج بيطلع 15 ppm يعتبر بدون املاح لذلك لابد من معالجة نهائية تحسن من خواص الماء .

ثالثا ‏المعالجةالنهائية:-وهي اضافة بعض الكيماويات لتحسين الماء وتكون قابلة للشرب.
المهم هضيف املاح من عندي عشان نزود الاملاح ل 110 ppm
وظبط ال PH عشان يصل الى 7
طب بضيف كيماويات ايه :
Calcium chloride
Mag. Sulphate
(الاتنين دول بيرفعوا الاملاح عندي من 15 الى 110 ppm )
اما لتظبيط ال PH بيتم اضافة :
Soda or sodium bicarbonate
وبكده وصلنا للمياه والمياه المنتجة طلعت عندي.

فى النهايه شكر خاص للكيميائى عمرو حسن (كيميائي مياه بالسعودية) على هذا الموضوع الجميل . 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
"ده يعتبر موضوع حلقه لوحده لكن قررت اضمه مع الحلقه دى لانهم بينقشوا نفس العمل وهو شركه المياه والعمل فيها."
ودلوقتى أن شاء الله هنكلم عن كورس مبسط وهو معالجه المياه لكن اللى شرحه المره دى الكيميائى عبد الغنى.

أولا لازم نعرف أن في أنواع للمياه (مياه جوفيه ومياه سطحية ومياه بحر ومياه آبار ولكلا منهما طريقها).

1- المياه الجوفية والسطحيه تجري عليهم عمليه المعالجة water treatment.
2- المياه البحر والآبار تجري عليهم عمليه التحليه reverse osmosis وذلك لأن نسبه الأملاح عاليه جدا.

أولا قبل كل حاجه عشان نبني محطه مياه شرب لازم يكون في مصدر مياه قريب من المحطه ولازم يكون فيه كميه مياه متوفره باستمرار مثلا زي مياه النهر
بنوصل ماسورة مزودة بطرمبه للنهر وذلك لسحب المية بنوصل لحوض كبير مزود بمصافي وذلك لمنع دخول أي نفايات الحوض وتسمي المياه الداخلة (بالمياه الخام) .
بعد ذلك يوجد جهاز يقيس كميه المياه الداخلة بكم/س لأن علي أساس المياه الداخلة بنحسب كميه الكلور والشابه السايله المراد حقنها.

مراحل المعالجة:
أولا تجري عمليه معالجه ابتدائية وذلك حقن الكلور وذلك للقضاء علي أي نوع بكاتريا أو القضاء علي ريحه مياه مش مستحبة
تانيا يتم حساب كمية الكلور المراد حقنه وكذلك الشابة ويتم حقنهم معا علي المياه الخام ليقوم كلا منهما بعملهم.
ثالثا يتم ترسيب المياه في مروق كبير مزود بدوار وذلك لتقليب المياه وسوف نلاحظ وجود قوم علي جوانب المروق وذلك لأن الشابة تقوم بعملية تجميع للمواد العالقة في المياه علي شكل قوم.
رابعا يتم توزيع المياه علي شكل مروقات صغيره ونقوم أخذ عينه كلور من كل مروق وذلك للتأكد من وجود كلور حر كافي.
خامسا يتم دخول المياه في أحواض الترشيح أو الفلتره وهي عباره عن أحواض مزودة بطبقات رمل وزلط وفحم الرمل تكون مسامه صغيره وذلك لمنع تسريب أي ماده عالقة الفحم للقضاء علي أي ريحه مش مستحبة وتكون عمليه الفلتره يتم فيها ضخ المياه من أعلي الي اسفل.
سادسا يتم عمل عمليه غسيل لاحواض الترشيح وهي عمليه عكسية للفلتره يعني سوف يتم صح المياه من أسفل الي أعلي وذلك لغسيل وترتيب أحواض المياه
سابعا يتم ضخ المياه في خزانات الاستهلاك وذلك لضخها للمستهلك
معمل الكمياء:
1- جهاز الكلور ويتم فيها قياس الكلور الحر الدايب في الميه في وجود
( (raagent DPD1ووحده الكلور ppm أو ملي جرام لكل لتر.
2- جهاز العكاره turbidity ويتم فيه قياس عكاره المياه ولاتتجاوز 2NTU وحده قياس العكاره NTU .
3- جهاز الأملاح ويتم فيه قياس الأملاح الدايبه في المياه ومفروض لاتتعدي 1000 ووحدته Ys/cm .
4- جهاز التوصيله الكهربيه ويتم قياس التوصيله الكهربيه للمياه.
5- جهاز phmeter ويتم فيه قياس الph للمياه والمياه تكون في حال تعادل 7.2.
6- جهاز spectrophotometer ويتم فيه الكشف عن المعادن في المياه ولكل معدن طول موجي معين ويتم فيه تحضير عينه مياه بتركيزات مختلفه علي الطول الموجي المعدن المراد قياسه ولكل تركيز absorbance معين ومن علي المنحني يتم تعين المعدن.
7- جهاز التقطير وذلك للحصول علي مياه خاليه تماما من الأملاح وذلك تستخدم في التحضر وغسيل أدوات المعمل.
8- أجهزه المعايزه وذلك لمعاينة القلوية والعسر الكلي وعسر الكالسيوم والماغنسيوم.
9- جهاز jar test وذلك لتعين كميه الشابة المناسبه المستخدمه في الحقن.

فى النهايه شكر خاص للكيميائى عبدالغني (كيميائي مياه) على هذا الموضوع الجميل .

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

اعلان